Manastir Studenica

Od apartmana Sunce Studenica je udaljena tačno 45km (oko 49 minuta vožnje kolima) u pravcu Ušća i Raške. Na putu za manastir Studenica nalazi se i srednjovekovni grad Maglič na 11km (svega 15 minuta vožnje), pa se jednim izletom mogu posetiti dve vredne znamenitosti.

Pogledajte prikaz google mape u dnu strane.

Manastir Studenica je jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se 55 km od Kraljeva. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine.

Utvrđeni zidovi manastira okružuju četiri crkve: Bogorodičnu crkvu i Kraljevu crkvu (crkvu svetih Joakima i Ane), obe izgrađene od mermera, crkvu Nikoljaču (crkvu svetog Nikole) i još jednu crkvu, očuvanu u temeljima. Manastir je poznat po svojoj kolekciji fresaka iz 13. i 14. veka.

Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. UNESKO je 1986. godine uvrstio Studenicu u listu Svetske baštine.

Manastir Žiča

Put do manastira Žiča je dug 21km (oko 23 minuta vožnje) u pravcu Kraljeva. Nedaleko od manastira nalazi se i restoran Sunce gde možete uživati u jelima sa menija.

Pogledajte prikaz google mape u dnu strane.

Manastir Žiča je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u blizini grada Kraljeva. Ovaj manastir, zajedno sa Crkvom svetog uspenja je sagradio prvi kralj Srbije, Stefan Prvovenčani. Uništen je u 13. veku, ali je ponovo sagradio kralj Stefan Milutin početkom 14. veka.

Istorija manastira Žiče počela je onog trenutka kada je sedamanestogodišnji Rastko Nemanjić odlučio da napusti dvor svog oca Stefana Nemanje i posveti se monaškom životu na Svetoj gori Atoskoj. Kada se početkom XIII veka vratio sa Svete gore u Srbiju sa moštima svetog mu roditelja Simeona Mirotočivog, srpska država je bila potrešena sukobom između Stefana i Vukana. Pomirivši zavađenu braću Sveti Sava je zajedno sa Stefanom odlučio da sagradi manastir Žiču kao srpsku carsku lavru.

Mesto na kom se gradio manastir bilo je podjednako udaljeno i od Carigrada i od Rima, što je tumačeno tako da je Srbija na raskršću između pravoslavnog Istoka i rimokatoličkog Zapada. Crkva u manastiru Žiči koja je posvećena Hristovom Vaznesenju (Sveti Spas) građena je oko dvadeset godina. Crkva je kao celina predstavljala ne samo manastirski hram već i katedralu prvog srpskog arhiepiskopa.

Tvrđava Maglič

Ova stara tvrđava je najbliža našim apartmanima na svega 11km (oko 15 minuta vožnje) u pravcu Ušća (4.5km od skretanja sa Ibarske magistrale ka Lopatnici). Ukoliko posetu utvrđenju Maglič ukombinuju sa posetom manastiru Studenica, korisnici naših apartmana će imati dan pun najlepših utisaka.

Pogledajte prikaz google mape u dnu strane.

Maglič je srednjovekovno utvrđenje u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva. Smešten je na vrhu brda, oko koga Ibar pravi oštru okuku čime podnožije brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara od dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje. Sredinom 2006. godine je tvrđava privremeno bila zatvorena za posetioce zbog istrulelosti drvenih platformi u kulama koje bi mogle popustiti pod čovečijom težinom, a sama tvrđava je noću osvetljenja, čime privlači dodatnu pažnju prolaznika magistralnog puta.

Početkom jeseni 2010. godine, najavljeno je da će Italija u saradnji sa gradom Kraljevom finansirati obnovu Magliča. Ovo je realizovano i avgusta 2013. je otvoren Ekomuzej.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja se nalazi na svega 47 km udaljenosti od apartmana Sunce. Pratite put za Kraljevo a zatim put za Kruševac. Na ovom putu (oko 54 minuta vožnje) nalazi se manastir Žiča kao i naš restoran Sunce u kome možete popiti kafu ili ručati.

Pogledajte prikaz google mape u dnu strane.

Vrnjačka Banja je sedište opštine Vrnjačka Banja. Nalazi se u centralnoj Srbiji, u dolini Zapadnog Pomoravlja na nadmorskoj visini od 217 m i administrativno pripada Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km južno od Beograda, 25 km od Kraljeva i 11 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave. Vrnjačka Banja je turističko mesto prvog stepena, centar integralne turističke regije, nalazi se na 43°37′ severne geografske širine i 20°53′ istočne geografske dužine. Banjsko naselje je delom na severnim obroncima planine Goč, koja pripada šumskom-planinskom kompleksu koji čine Kopaonik, Jasterbac, Stolovi i Željin, prema Zapadnoj Moravi i južnim obroncima Gledićkih planina.

Put za Studenicu

Put za Žiču

Put za Maglič

Put za Vrnjačku Banju

Put za Restoran Sunce

Translate »